Nieuws Detail

nieuws

De elf principes van liefdesrelaties

Positieve relatie-illusies

Daar voegde ik tussen 2014 en 2016 een masterstudie Psychologie aan toe. Ik studeerde af op een onderzoek naar ‘positieve relatie-illusies’: de neiging om te geloven dat je eigen relatie wèl in stand zal blijven en vooral die van anderen zal stranden. Het blijkt dat hierdoor een deel van de stellen te lang wacht met aan de relatie werken. Ook blijkt dat stellen lang proberen zelf problemen op te lossen en dus geen coach of therapeut inschakelen. Koppels die dit wel doen, hebben een grotere kans op een gelukkige, duurzame relatie. Ik pleit dan ook voor relatieonderhoud om je relatie goed te houden of te verbeteren.

Hoewel mijn studie en mijn onderzoek me een schat aan kennis en inzichten hebben gebracht,  ben ik nu weer volop bezig met het bijleren van werkvormen en interventies, want ik merk dat ik graag zoveel mogelijk praktische ‘bagage’ heb bij het coachen van koppels. Momenteel volg ik een aantal driedaagse opleidingsblokken bij twee opleiders die ongelooflijk veel weten van menselijke relaties en liefdesrelaties in het bijzonder. Van hun leerde ik over deze 11 principes die gelden voor liefdesrelaties:

1. Geven en ontvangen is in essentie één

2. Geven en ontvangen hoort in een rechtvaardige balans te zijn

3. ’t mannelijke en vrouwelijke verbindt elkaar (niet alleen in heteroseksuele koppels)

4. Liefde laat zich niet dwingen, maar je kunt haar volgen

5. Liefde voor jezelf is identiek aan de liefde voor de ander

6. Liefde vraagt een relationele ethiek

7. Liefdessystemen werken als een mobile; disbalans verstoort het hele systeem

8. Herstel van de balans is helend voor het hele systeem

9. Liefde onthult wat onthult moet worden

10. ’t verborgene frustreert de liefde

11. Liefde respecteert geheimen

Misschien zijn deze principes allemaal glashelder voor je, maar de meeste mensen hebben net als ik de behoefte om de betekenis er van te ervaren en toe te passen. Ik leerde hoe dat kan en geef dat graag door aan koppels die hun relatie willen verbeteren.

 

Arent Muller begeleid als coach, trainer en (relatie)therapeut, mensen en organisaties naar gezonde, liefdevolle relaties

Share: